Inapoi

Mierea este recunoscuta ca produs alimentar cu una din cele mai mari valori nutritive. Ea contine minerale cum ar fi fier, clor, calciu, cupru, fosfor, magneziu, sodiu si vitaminele (A, B, C, K, PP, H). Mierea contine 22 din cele 24 elemente ce compun sangele.

Beneficiile aduse de miere:

- este un foarte bun calmant al sistemului nervos;
- consumata constant distruge germenii unora dintre cele mai periculoase boli;
- ofera organismului necesarul de energie, motiv pentru care este alimentul ideal pentru sportivi , copii sau persoane supuse unui ritm alert de viata(stress, efort fizic si intelectual);
- este alimentul care ofera cantitatea de glucoza necesara inimii pentru travaliul ei zilnic, fara a solicita celelalte organe(ficatul, stomacul, rinichi);
- in combinatie cu ceaiuri, mierea este folosita pentru a trata bronsita, tusea si chiar artrita;
- are calitatea deosebita de a hrani si intretine pielea.

Sortimente de miere:

Miere de salcam: Este aproape transparenta, foarte usor colorata in galben verzui. Deoarece aceasta miere contine un procent mai mare de fructoza, cristalizeaza mai greu. Aceasta miere are valoarea nutritiva cea mai mare dintre toate sorturile de miere.
Miere poliflora: Este de culoare galben-roscata si este foarte vascoasa. Cristalizeaza in circa 2 luni de la extractie.
Miere de tei: Este recomandata celor cu afectiuni nervoase, pentru cei suferinzi de insomnii. Se consuma o lingurita seara, inainte de culcare cu cca 1 ora. Se poate lua simpla, cu apa sau lapte.
Alte sorturi de miere mai des intalnite: mierea de floarea soarelui, de zmeura, de conifere, de menta, de rapita sau de lucerna

Sfaturi utile:
Recent extrasa din faguri, mierea curge usor, deoarece pastreaza inca temperatura stupului de circa 35 grade C. Pe masura ce aceasta temperatura scade, devine din ce in ce mai vascoasa si incepe sa cristalizeze. Acest proces de cristalizare variaza de la un sortiment de miere la altul. Cu cat procentul de glucoza este mai ridicat, cu atat mierea cristalizeaza mai repede si invers. Mierea de salcam care are procentul de glucoza cel mai scazut iar procentul de fructoza cel mai ridicat, cristalizeaza cel mai greu. In functie de procentul de fructoza, aceasta miere poate cristaliza chiar si dupa mai multi ani. La polul opus este mierea de rapita, care, avand procentul de glucoza cel mai ridicat, cristalizeaza foarte repede.De obicei, produsul aflat in comert, ambalat in borcane de sticla, este tratat prin diferite metode astfel ca mierea se pastreaza in forma fluida mult timp.

Este bine sa retinem ca valoarea mierii cristalizate nu este cu nimic modificata fata de cea fluida; este garantia ca mierea este naturala fara substituiri sau falsificari, stiut fiind ca mierea falsificata nu cristalizeaza.

Transformarea mierii cristalizate in miere lichida se face prin introducerea borcanului in care se gaseste, intr-un alt vas cu apa fierbinte, la temperatura de cel mult 40 oC, atentie incalzirea mierii peste aceasta temperatura aduce modificari care diminueaza calitatile mierii.

Cum puteti verifica pe loc calitatea la miere:
Metoda 1: Puneti intr-o lingurita putina miere. Cu varful unui creion chimic amestecati in miere pret de cca 1 min. Daca mierea se coloreaza de la creionul chimic, atunci ea nu este naturala. Daca mierea nu si-a modificat culoarea, atunci ea este naturala.
Metoda 2: Puteti testa calitatea mierii fluide simplu cu ajutorul unei lingurite astfel: se introduce lingurita in borcanul de miere si se ridica. Daca mierea curge continuu, atunci ea este naturala. Daca se intrerupe si curge sub forma de picaturi atunci alegeti-va alt furnizor de miere.

Intrebuintari ale mierii de albine:
Orice tip de miere are proprietati specifice: mierea de levantica lecuieste tusea si durerile de git, mierea de tei usureaza starile febrile si durerile gastrice, previne migrena, fiind un bun mijloc profilactic si remediu in pneumonii, astm bronsic, stari nervoase, tuberculoza; mierea de brad este utila in bolile cailor respiratorii, cea de salcim este un bun calmant si tonic, mierea de castan salbatic creste tensiunea arteriala, mierea de castan comestibil are actiune antimicrobiana, mai ales in bolile de stomac, intestinale si renale; mierea de izma este buna ca leac impotriva durerilor, antihemoragic, tonifiant, mierea de floarea-soarelui - utila in bronsite si boli de stomac.
Mierea de flori de cimp are o puternica actiune antimicrobiana, cea de livada (de pomi fructiferi) vindeca afectiunile renale, pulmonare si intestinale. Mierea de munte are calitati deosebite in bolile de cai respiratorii si in alergii, fiind o insumare de substante nutritive si curative.

Mierea este un remediu eficient in diferite boli interne si ale pielii - un excelent tonic pentru copii, convalescenti, pentru intarirea sistemului imunitar si pentru gravide.

Luind in mod regulat miere - cite o lingurita dimineata, cu o ora inaintea micului dejun; o lingurita la doua ore dupa masa de prinz si o lingurita dupa cina - se normalizeaza tensiunea arteriala si digestia, se reduce cantitatea de acid gastric. In cazul colitelor si gastritelor, mierea se asimileaza mai bine cu putina apa calda in care se dizolva.

Inapoi